Praktisch toegelicht
-
De forfaitaire waardering van een privé belastbaar voordeel
Belastingen - Vennootschapsbelasting, Belastingen – PersonenbelastingGebruikt u privé gratis goederen van uw vennootschap, dan wordt u belast op een voordeel alle aard (VAA). De waarde van dat VAA wordt meestal forfaitair vastgesteld. Hoe wordt dat eigenlijk bepaald?
-
Verschillende mogelijkheden om uw rekening-courant schuld weg te werken
Belastingen - VennootschapsbelastingStel, u heeft een schuld aan uw vennootschap en die staat geboekt op uw rekening-courant. Wat zijn uw mogelijkheden dan? U kunt elk jaar belastingen betalen op een voordeel alle aard, elk jaar het voordeel alle aard bij de schuld laten boeken of de schuld omzetten in een lening en die op termijn aflossen. We bekijken…
-
Vouchers: direct btw betalen, later of nooit?
Belastingen - BtwWelke regels zijn nu weer van toepassing wanneer u vouchers uitgeeft? Klopt het dat er in bepaalde gevallen helemaal geen btw over verschuldigd is?
-
Btw-herzieningstermijn voor een verbouwing: 5 of 15 jaar?
Belastingen - BtwWelke herzieningstermijn is van toepassing bij belangrijke verbouwingswerken aan een gebouw. Kan dat ook 15 jaar zijn zoals bij nieuwbouw? Wat heeft het Europees Hof van Justitie hier op 12 september 2024 over beslist?
-
Welk type auto kopen? Via uw vennootschap of toch het best privé?
Belastingen - Vennootschapsbelasting, Belastingen – PersonenbelastingU wilt eind 2024 nog een nieuwe auto aanschaffen, maar u weet niet goed welke auto u best met uw vennootschap aanschaft: een benzine of diesel, een hybride of een elektrische. Wat zijn de voor- en nadelen van elk van die types? Wat als u de auto privé zou kopen en een kilometervergoeding voor uw beroepsverplaatsingen zou aanrekenen?
-
Btw betalen bij invoer: hoe en door wie?
Belastingen - BtwOp de invoer van goederen in België moet in principe Belgische btw betaald worden. Hoe moet dat gebeuren en door wie moet dat betaald worden?